Συντήρηση & Επισκευή

Έναν από τους κύριους σκοπούς της εταιρίας αποτελεί η συντήρηση και η επισκευή των ηλεκτρονικών πλακετών, που αποτελούν μέρος της λειτουργίας ενεργειακών τεχνολογιών, όπως π.χ. ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, υδροηλεκτρικών γεννητριών, αντιστροφέων τάσης, ηλεκτρογεννητριών, αντλιών θερμότητας, εναλλακτών θερμότητας, καυστήρων, λεβήτων, κλπ.

Το εργαστήριο της εταιρίας

Για την εκπλήρωση του παραπάνω σκοπού, έχουμε οργανώσει ένα λειτουργικό ηλεκτρονικό εργαστήριο, το οποίο έχουμε εξοπλίσει άρτια, με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα, όπως π.χ. γεννήτριες συχνοτήτων, ψηφιακούς παλμογράφους, σταθμούς συγκόλλησης και αποκόλλησης ηλεκτρονικών στοιχείων πλακετών, ψηφιακά πολύμετρα, συσκευές καθαρισμού (μπάνια) ηλεκτρονικών πλακετών, κ.α., όλα κατάλληλα αλλά και απαραίτητα για την λεπτομερή ανάλυση λειτουργίας, την διάγνωση σφαλμάτων και τελικά την επισκευή των παραπάνω ηλεκτρονικών πλακετών και συσκευών.

Διαδικασία εισόδου και επισκευής στο εργαστήριο

Εάν ενδιαφέρεστε να στείλετε μια πλακέτα ή μια συσκευή για επιδιόρθωση, τότε πριν από την είσοδό της στο εργαστήριό μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους έμπειρους τεχνικούς μας τηλεφωνικά, προκειμένου να γίνει μια προκαταρκτική διάγνωση και να εξετάσετε μαζί τους τις προοπτικές επισκευής της. Εάν αρχικά κριθεί ότι η πλακέτα ή η συσκευή είναι επισκευάσιμη, τότε για την είσοδό της στο εργαστήριό μας, μπορείτε να μας την στείλετε με δική σας χρέωση, με όποιον τρόπο εσείς επιλέξετε (π.χ. courier, μεταφορική εταιρία), στην διεύθυνση:


Α2Ζ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΙΚΕ
Τιμαίου 61, 10441, Αθήνα
210 5152229, 698 5989749


Κατά την εισαγωγή του εξοπλισμού στο εργαστήριο γίνεται πλήρης καταγραφή των τεχνικών του χαρακτηριστικών, οριστική διάγνωση των σχετικών βλαβών και εκτίμηση του κόστους επισκευής. Τα δεδομένα αυτά επικοινωνούνται στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος αποφασίζει για την αποκατάσταση ή μη της βλάβης. Σε περίπτωση μη επισκευής η συσκευή επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο με έξοδα του ιδίου.


Ακολουθεί η επισκευή του εισαχθέντος εξοπλισμού, η διάρκεια της οποίας εξαρτάται απόλυτα από την διάθεση των απαιτούμενων υλικών στην αποθήκη ανταλλακτικών του εργαστηρίου μας. Ωστόσο, η εμπειρία των τεχνικών μας και η αυξημένη πληρότητα της αποθήκης μας εξασφαλίζουν πολύ σύντομο χρόνο επισκευής, ο οποίος σπάνια υπερβαίνει τις 5 εργάσιμες ημέρες.


Ο επισκευασθείς εξοπλισμός αποστέλλεται στην διεύθυνσή σας, με δικά σας έξοδα, χρησιμοποιώντας τον ίδιο μεταφορέα που εσείς επιλέξατε.

Αξίζει να σημειωθεί

 • Οι παραπάνω υπηρεσίες διάγνωσης της βλάβης και κοστολόγησης της επισκευής παρέχονται εντελώς δωρεάν.
 • Ειδικότερα για τους αντιστροφείς τάσης αναλαμβάνουμε όλους τους τύπους όλων των ετικετών (brand names).
 • Μέχρι σήμερα, για την συντριπτική πλειονότητα των επισκευών (άνω του 95%), η κοστολόγηση και τελικά υλοποίηση κυμάνθηκε μεταξύ 150€ και 550€, κόστος απόλυτα εξαρτώμενο από εκείνο των απαραίτητων ανταλλακτικών.
 • Για τις επισκευές χρησιμοποιούμε γνήσια ανταλλακτικά, αποκλειστικά της επίσημης κατασκευάστριας εταιρίας, και σε καμία περίπτωση απομιμήσεις (imitation).

Όσοι μας έχουν εμπιστευθεί μέχρι σήμερα

Από τον Οκτώβριο του 2017, οπότε και άρχισε η εμπορική λειτουργία του εργαστηρίου μας, έχουμε ήδη επισκευάσει:

1700+
αντιστροφείς τάσης (inverters) διαφόρων κατασκευαστών
160+
πλακέτες ελέγχου της λειτουργίας ανεμογεννητριών
Παρακάτω δίνεται λίστα όσων μας έχουν εμπιστευθεί και ανταποκριθήκαμε με επιτυχία μέχρι σήμερα:

 • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ
 • ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΑΕ
 • EDF
 • ΑΝΕΚΑ ΑΕ
 • GREENTOP ENERGY SYSTEMS ΑΕ
 • EUROARCO ΑΕ
 • ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ
 • ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
 • WRE HELLAS ΑΕ
 • ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
 • OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING ΕΠΕ
 • 4Ε-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΕ
 • BIG SOLAR AE
 • FOREST ENERGY ΕΠΕ
 • BELLA ENERGY AE
 • EURARCO AE
 • A.G. ENERGY ΑΠ. ΤΣΙΠΡΙΑΔΗΣ-ΓΡ.ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ
 • HARCON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΓΑΡΩΝ ΜΕΠΕ


Στόχος της εταιρίας αποτελεί και η διείσδυσή της με την παραπάνω υπηρεσία συντήρησης και επισκευής σε γειτονικές χώρες (π.χ. Κύπρος και Βαλκανικές χώρες). Σήμερα η σχέση με την Κυπριακή αγορά αναπτύσσεται οργανώνοντας ομάδα συγκέντρωσης και αποστολής μηχανημάτων και εξαρτημάτων στο εργαστήριο στην Αθήνα.

Προστασία Φωτοβολταικών Πλαισίων

Η ρύπανση φωτοβολταϊκών μονάδων, όπως σκόνη, γύρη, αιθάλη, φύλλα, βρύα, περιττώματα πτηνών, προϊόντα καύσης άνθρακα κ.λπ. μειώνει σημαντικά την απόδοση του φωτοβολταϊκού συστήματος. Η βρωμιά είναι συχνά δύσκολο να φανεί με γυμνό μάτι καθώς κατακάθεται πρώτα στις άκρες και στα πλαίσια. και στη συνέχεια καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της μονάδας. Η βρωμιά προάγει την ανάπτυξη των φυτών (σχηματισμός λειχήνων), που μπορεί να βλάψει τις μονάδες.

Δυστυχώς, η βροχή απομακρύνει μόνο εν μέρει τη βρωμιά και όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αναγνωρίζουν την ανάγκη για επαγγελματικό καθαρισμό φωτοβολταϊκών μονάδων, ειδικά για την απομάκρυνση της επίμονης βρωμιάς.

Κάθε επενδυτής πρέπει να γνωρίζει ότι μόνο οι καθαρές μονάδες είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματικές. Εάν η βρωμιά εμποδίζει το φως του ήλιου, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για 100 τοις εκατό απόδοση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Ο πελάτης επωφελείται από τις καθαρές μονάδες εξαλείφοντας τις απώλειες ρεύματος που προκαλούνται από τη ρύπανση και τη βρωμιά και , ως εκ τούτου, παράγοντας περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Η καλά συντηρημένη εγκατάσταση αποδίδει πολύ πιο γρήγορα και η διάρκεια ζωής των μονάδων επεκτείνεται. Οι καθαρές μονάδες φαίνονται επίσης πολύ πιο αισθητικές.

Το απιονισμένο νερό δεν αφήνει στοιχεία ούτε χημικά σωματίδια σε γυάλινες επιφάνειες, δεν αφήνει επίσης ούτε ηλεκτροστατικό φορτίο, χάρη στο οποίο η πλυμένη επιφάνεια παραμένει καθαρή περισσότερο, γιατί δεν προσελκύει ακαθαρσίες.
Οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών τονίζουν ότι το πλύσιμο των φωτοβολταϊκών πλαισίων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση, την ομοιόμορφη εργασία και τη μακροζωία τους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν τα λεγόμενα αυτοκαθαριζόμενα στρώματα. Καθαρίζουν το ηλιακό πάνελ σε βροχερό ή χιονισμένο καιρό. Δυστυχώς, μερικές φορές αυτό δεν είναι αρκετό. Όταν το επίπεδο της βρωμιάς είναι τόσο υψηλό που οι βροχοπτώσεις δεν μπορούν να το καθαρίσουν, τότε αξίζει να επενδύσετε σε έναν επαγγελματικό καθαρισμό της επιφάνειας του πάνελ.
Η εποχή για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πάνελ ξεκινά την άνοιξη. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η βρωμιά συσσωρεύεται στο κάτω μέρος των πάνελ. Αυτό οφείλεται στην τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών, σε βέλτιστη γωνία, η οποία υποτίθεται ότι παράγει ενέργεια για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν τον καθαρισμό των ηλιακών συλλεκτών το πρωί ή αργά το απόγευμα. Το πολύ γρήγορο στέγνωμα θα έχει ως αποτέλεσμα ραβδώσεις ή σταγονίδια νερού που λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός για τις ακτίνες του ήλιου, σχηματίζοντας τα λεγόμενα hot spots στην επιφάνεια των πάνελ.
Ο επαγγελματικός καθαρισμός είναι πιο ενδελεχής από τον καθαρισμό του σπιτιού και δεν χρειάζεται να αναζητήσετε αξεσουάρ και εξοπλισμό καθαρισμού. Ο εν λόγω εξοπλισμός αποτελείται από μαλακά σφουγγάρια ή νάιλον βούρτσες που δεν καταστρέφουν τα πάνελ. Για το νερό, χρησιμοποιούμε πιο συχνά απιονισμένο νερό καθαρότητας έως και 99%. Είναι απολύτως ασφαλές για το περιβάλλον, καθώς αποκλείει χημική μόλυνση και έχει αρκετά καλές καθαριστικές ιδιότητες.
Το πλύσιμο των φωτοβολταϊκών είναι η μόνη δραστηριότητα που πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε την απόδοση της εγκατάστασής σας. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν κατάλληλη προστασία και στρώσεις που απωθούν τη βρωμιά, οπότε δεν χρειάζεται να στηρίζονται με κερί. Θυμηθείτε να μην κάνετε καμία δραστηριότητα εάν τα πάνελ είναι ζεστά από την έκθεση στο ηλιακό φως για πολλές ώρες. Πρέπει να περιμένετε να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία τους σε ουδέτερο επίπεδο. Όπως καταλαβαίνετε, αξίζει να φροντίζετε για συστηματικό καθαρισμό φωτοβολταϊκών πάνελ. Έτσι βελτιώνετε την απόδοση που λαμβάνετε. Καθώς αυτός ο τύπος εγκατάστασης έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αποτελεσματικά για πολλά χρόνια, δεν πρέπει να υποτιμάτε τη σημασία του καθαρισμού του.